stotteren 

Stotteren bij de bron aanpakken 

​Wat is stotteren? Deze vraag kunnen veel mensen die stotteren gemakkelijke beantwoorden. Het is herhalen van bepaalde klanken of lettergrepen, het blijven steken bij het uitspreken van bepaalde klanken of het vermijden van bepaalde klanken en spreeksituaties.

Hierbij hoort ook een zekere spanning. Je wringt je in allerlei bochten om stotters te vermijden. Je gaat anders ademhalen, je verzint methodes om bepaalde woorden te vermijden en je zet bepaalde spieren aan om het woord er uit te wringen. Daardoor lopen zinnen anders dan gepland of als het even kan, zeg je maar het maar liever niet.

Die spanning in je lijf vormt volgens de visie van Hausdörfer de bron van het probleem. Onze stelling is: Stotteren is alles wat je doet om niet te stotteren. In dit artikel leggen we dat verder uit.

Ontspannen stotteren? Onmogelijk!

We zien bij personen die stotteren vaak dat ze onder bepaalde omstandigheden vloeiend spreken. Als ze tegen een kind of een huisdier spreken bijvoorbeeld, of wanneer ze alleen zijn. Ook zien we regelmatig dat mensen die stotteren ineens vloeiend spreken als ze gedronken hebben. Dat is niet verwonderlijk aangezien alcohol een middel is dat je ontspannen maakt.

Sommige mensen stotteren overigens ook als ze alleen zijn, maar dat is dan vaak omdat ze zich voorstellen dat anderen hun toch kunnen horen. Zelfs de voorstelling dat we tegen anderen spreken kan al genoeg spanning met zich meebrengen om stotteren te veroorzaken.

Stotteren uit de weg gaan

Maar waar komt die spanning dan vandaan? Ook dat is voor de meeste mensen die stotteren een makkelijke vraag om te beantwoorden. Ze zijn gespannen omdat ze zich voor hun stotteren schamen. Ze zijn bang om voor paal te staan als een woord er niet goed uitkomt en vaak zijn ze bang dat ze een bepaald woord er überhaupt niet uit komt. Al die gedachten zorgen voor spanning en zoals we gezien hebben, zorgt die spanning ervoor dat we gaan stotteren.

Wat zou er nu gebeuren als je er voor zou kunnen zorgen dat de spanning helemaal van het spreken af zou gaan? Zou je dan nog kunnen stotteren? Stel nu dat je niet meer zou vechten tegen het stotteren, maar de klanken gewoon zou laten komen? Stel dat je niet meer zou wringen, vechten, ontwijken en duwen, zou je dan nog stotteren? Volgens ons niet en we voelen ons in die mening gesteund doordat we bijna dagelijks zien hoe natuurlijk mensen spreken die het gevecht tegen stotteren hebben opgegeven.

Therapie voor natuurlijk spreken

Maar goed, makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe krijg je dat nu precies voor elkaar? Dat stoppen met vechten tegen stotteren. In onze therapie gebruiken we een aantal manieren om dat te bereiken.

Kweken van vertrouwen: een belangrijke angst die spreekspanning veroorzaakt is de angst dat je er niet meer uitkomt en dat je je niet verstaanbaar kunt maken. Om die angst te overwinnen, geven we je een manier om in alle omstandigheden spraakklanken te kunnen produceren. Daarvoor hoef je geen nieuwe manier van spreken aan te leren, maar slechts terug te gaan naar de meest natuurlijke manier van spreken.

Omgaan met angst: sommige mensen slaan helemaal dicht als ze zich angstig en gespannen voelen, anderen kunnen dan nog steeds goed functioneren. Dat is niet een aangeboren vaardigheid, maar een truc die je kunt leren. In de training gaan we hier uitgebreid op in.

Angst verminderen: de angst om te stotteren is vaak een sociale angst: wat zullen de anderen wel niet denken als ik zo ‘raar’ praat? In de therapie geven we je het zelfvertrouwen om het oordeel van anderen naast je neer te leggen. Om weer voor je zelf op te komen en te durven opvallen.

Op deze manieren leren we je om de voedingsbodem van het stotteren weg te nemen in plaats van te vechten tegen de symptomen. En je zult zien dat het spreken dan een heel stuk gemakkelijker gaat, in ieder geval een stuk minder vervelend wordt en uiteindelijk zelfs helemaal natuurlijk zal zijn. Stotteren is een veel minder ingewikkelde aandoening dan vaak wordt gedacht!

Wil je meer weten over de therapieën die wij aanbieden? Klik dan hier.

Boeken bestellen

Wil je gratis 6 tips voor natuurlijk spreken ontvangen?